GY.I.K.

A tea egy hosszú és mozgalmas múltra tekinthet vissza és egy izgalmas és ízletes jövőt tudhat magáénak. Annál kevésbé lehet csodálkozni azon, hogy a teáról sok érdekes és ízletes kérdés merül fel. A TEEKANNE szívesen megválaszolja kérdéseit és segít Önnek az aromás ital titkait kideríteni.

Itt találja a gyakran feltett kérdéseket a teáról és a TEEKANNE-ról: amennyiben az Ön kérdése nem lenne köztük, írjon nekünk itt! Azonnal válaszolunk Önnek.


Fekete tea

 • Mi a keletfríz tea?

  A keletfríz tea megnevezés természetesen nem jelenti azt, hogy a tea Kelet-Frízlandban termesztett; a zord időjárás teljesen alkalmatlan arra, hogy ott teát termesszenek- Ez sokkal inkább egy ízirány meghatározása, amely Kelet-Frízlandban nagyon kedvelt.

  A keletfríz keverék alapja az erős, kiegyensúlyozott, malátás Assam tea, ami a receptúrától függően Darjeeling-, Ceylon-, Jáva- vagy Szumátra-fajták alapján van nemesítve és kialakítva. A keletfrízek a teát leginkább Kluntjes-vel (kandis cukorral) és "Rohm"-mal (tejszínnel) fogyasszák.

 • Mi az „Earl Grey” tea?

  Ez a kedvelt aromás fekete teát Earl Grey of Howick Hall után nevezték el, aki Nagy-Britanniában a 19. század elején, IV. Vilmos király uralkodása alatt, miniszterelnök volt. Az „Earl Grey” tea finom zamata a bergamott citrusgyümölcs (citrus bergamia) olajából származik.

  A név eredetéhez sok legenda kapcsolódik. A legvalószínűbb a következő:

  Miniszterelnökségében Earl Grey egy követet küldött diplomáciai kiküldetésben Kínába. Ez a követ véletlenül megmentette egy kínai mandarin (a mandarin egy magas rangú kínai hivatalnok) életét, aki az Earl Grey-nek hálából egy csodálatosan ízletes, zamatos teát küldött Angliába. Ezt a teát bergamottolajjal ízesítették. Earl Grey a kellemes íztől teljesen el volt ragadtatva és onnantól kezdve a teakereskedőjétől csak ebből a teából rendelt. Az idők során végül ez a tea az első számú rajongója után kapta nevét. Ma az „Earl Grey” tea egyike a világ legkedveltebb teakeverékeinek.

 • Mi az angol keverék?

  Az angol keverék, English Blend-nek is nevezve, legfőképp Anglián kívül kapható. Az így megnevezett keverékek a különböző származási régiók teafajtáit tartalmazzák és erőteljes ízükkel jellemzőek az Angliában fogyasztott legtöbb teára. Az angol keverékhez jól illik a tej és a cukor.

 • Mi az orosz tea?

  Az orosz teát karaván teaként is nevezik. Korábban így nevezték a Kínából érkező teát, mely Oroszországon át tevék hátén érkezett Európába. Az orosz tea ma „orosz keverékként” kapható. Enyhén füstös íze van.

 • Mit jelent az „Orange Pekoe (OP)” megnevezés?

  Az Orang Pekoe” ("narancs-pekoe”) a tealevél osztályozására utal, tehát a tealevél nagyságának megjelölésére. Orange Pekoe egy hosszú, inas levél. Az „Orange” szó Orániára, a holland királyi házra utal és a tea esetében a „királyi” voltát jelöli. Egy további jelentése a maláj „orang” = "nagy” szóból ered.

Zöld tea

 • Miben különbözik a zöld tea a fekete teától?

  A zöld és a fekete nem származásukban különbözik, mindkettő ugyanabból a teanövényből származik A különbség csak az előállítási eljárásban van. A fekete teát a zöld teával ellentétben erjesztésnek vetik alá.

Gyógynövényes és gyümölcstea

 • Tartalmaz kalóriát a gyümölcs - és gyógynövény tea?

  Általában mindegyik élelmiszer, eltekintve az ásványi -és asztali vizektől, rendelkezik egy bizonyos kalóriaértékkel és energiát ad át a szervezetnek. A kalóriaérték élelmiszerről élelmiszerre és teafajtától teafajtáig nagyon változó. Az oka ennek az élelmiszerek különböző tartalma fehérjében, szénhidrátban, proteinben és zsírokban, valamint alkoholban és organikus savakban, amelyek az energiatartalom számításánál figyelembe veendők.

  Mivel gyógynövényes - és gyümölcsteáink sok különböző szárított növény - és gyümölcsrészből álló keverékek, a teafajták a megfelelő gyümölcs vagy gyógynövény valamennyi tápanyagát tartalmazzák. Ezek a tápanyagok a tea készítésekor részben a főzetbe kerülnek és az italnak, az aromaanyagokkal együtt, tipikus ízt adnak, és egy - még ha nagyon csekély - kalóriaértéket is.

  Ahhoz, hogy Önnek teafajtáink tápértékének alacsony tartalmát bebizonyítsuk, a következő összehasonlítást mellékeljük:

 • Mi a vörös bokor tea?

  A vörös bokor vagy „rooibos” - vagy Massai tea a Dél-Afrikában honos Asphalatus linearis növény erjesztett fiatal hajtásaiból és tűszerű leveleiből készült. A vörös bokor a pillangósvirágúak (Leguminosae) családjába tartozik és bokorszerűen nő 50 és 200 cm magasságig.

  Fermentálás előtt a leveleket és az ágvégeket kb. 0,5 cm hosszú darabokra vágják fel, vízzel megnedvesítik, összepréselik és 10-15 cm-es magasságú rétegekben 8-24 óra időtartamra erjesztik. Ennek során aroma anyagok képződnek és a levelek zöldtől vörösesbarnás színűre színeződnek, amely tipikus vörös bokor tea. Végül a napon 1-3 napig szárítják.

  Vörös bokor tea a fekete és a zöld teával ellentétben nem tartalmaz koffeint.

 • Az édeskömény teák aromaanyagokat tartalmaznak?

  „FixÉdeskömény"termékünk természetes termék, amelyhez sem cukor, sem adalékanyagot nem adunk. Az édeskömény gyümölcsön kívül nem tartalmaznak már összetevőket.

Egészség

 • Van a teában lévő koffein és a kávéban lévő koffein között különbség?

  A kb.180 évvel ezelőtt felfedezett teában lévő koffein először „tein”ként jelölték. Azonban kémiailag a teában lévő koffein azonos a kávéban lévő koffeinnel. Ugyanakkor a teában lévő koffein kötött, ellentétben a kávéval, ahol az szabad formában jelenik meg. A teában a koffein aminosavakhoz és cserzőanyagokhoz van kötve, amely más hatásmódhoz vezet.

  A teában lévő koffein folyamatosan, enyhén élénkítően hat, amely hosszabb ideig hat, mint a kávéfogyasztás esetén. Ez egyrészt a koffein említett tea-alkotóanyagokhoz való kötésére vezethető vissza, de egy csészényi adagnál a kávéval szembeni alacsonyabb koffeintartalmára is. Egy csésze kávé kb. 30-60 %-kal több koffeint tartalmaz, mint egy csésze tea.

 • A zöld tea egészségesebb, mint a fekete tea?

  Mind a zöld, mind a fekete teához is a teacserje leveleit használják. A fekete teával ellentétben a zöld teánál ugyanakkor a leveleket szárítás előtt nem erjesztik meg, hanem csak forró gőzzel kezelik, hogy az erjedést elkerüljék. A fekete tea esetén néhány alkotóanyag a fermentáció során megváltozik. Többet tudhat meg erről a „teatermesztés” címszó alatt.

  Több tanulmányban elméletileg jeleztél, hogy a zöld és a fekete tea is bizonyos védőhatással van a koszorúér megbetegedések ellen. Emelett néhány antibakteriális hatású polifenol valószínűleg még a szuvasodás ellen is véd. A hatást ugyanakkor még ellenőrizni kell állati kísérletekkel és adatgyújtéssel.

  Mivel a fekete és a zöld tea is koffeint tartalmat, gyerekek számára nem ajánlott.

Elkészítés

 • Angliában a teát szívesen isszák tejjel. Milyen tejet használnak és mennyi kerül a csészébe?

  Kis mennyiségű tej vagy tejszín hozzáadása a teaíz intenzitásához vezet és egyidejűleg a tea alkotó anyagainak vérzéscsillapító hatását is enyhítik.

  Az angolok a teához egy kevés, kb. 8-10 % zsírt tartalmazó "cream"-t adnak, Kelet-Frízlandban a tejszínt részesítik előnyben. A teljes (féltartós vagy friss tej) tej, valamint a sűrített tej ma már szintén használatos. Végül az egyéni ízlés dönti el a használatot. Ez természetesen a hozzáadott mennyiségű tejre és tejszínre igaz, így nem lehet általánosan ajánlani semmit. Irányadó lehet pl. egy adag kávétejszín, amelyet kávézókban gyakran a fekete tea mellé adnak.

 • Hogyan készítek el egy tökéletes csésze teát?

  A tea minősége és mennyisége mellet a jó víz és a megfelelő áztatási idő elengedhetetlen egy ízletes csésze teához.

  Kezdje azzal, hogy a kannáját vagy a csészéjét előmelegíti ( Töltse fel a kannát vagy a csészét forró vízzel és hagyja kicsit állni ).

  Tipp: használjon csak friss, hideg vizet. Amennyiben nincs jó csapvízük, szűrt viz vagy (szénsavmentes) viz is használható. Soha ne használjon forró csapvizet. Nyissa ki a csapot néhány másodpercre, amíg a víz elég hideg nem lesz. Ilyenkor nagyon oxigéndús és segít megőrizni a tea teljes aromáját.

  Tegye fel a vizet forrni. A kicsit hosszabb ideig tartó forralás segít, hogy a víz meglágyuljon. De vigyázat: a vizet ne hagyja”elfőni”, különben elveszíti az oxigént és a tea ízetlen lesz. Öntse a még lobogó forró vizet a tealevelekre.

  Mivel a koffein és a cserzőanyagok a teában különböző áztatási idő után érik el maximális hatásukat, az áztatási idő háromtól öt percig optimális ( zöld teánál a víznek valamennyire hidegebbnek kell lennie és csak 3 percig kell hagyni áznia ), mielőtt a teát forrón tálalnánk.

 • Hogyan készítem el a jeges teát?

  A jeges tea finom frissítő ital - nem hideg tea! Egyszerűen a teát háromszor erősebben kell elkészíteni és citrommal és cukorral vagy mézzel ízesíteni. A még forró teát öntsük pohárba, amit töltsünk meg 2/3 rész jégkockával és keverjük össze jól.

Egyebek

 • Röviddel azután, hogy megfőztem egy kanna teát, a teán egy olajos, kenőcsös réteg képződött. Ez bár nem befolyásolta az ízét, de nagyon gusztustalan volt és a csészére rátapadt,. Mitől van ez? Hogyan tudom megakadályozni?

  A réteg, amely a tea lehűlésekor a szélén keletkezik és a teát hómályosítja, tea-creamek is neveznek és a koffeinből, polifenolokból, proteinekből és kalcium - és magnéziumsókból alakuló komplex vegyület képződése során, a víz ún. keménység képződésekor jön létre. A levegő oxigénjének hatásakor nagyobb kötelékek jönnek létre, amelyeket nem lehet többé az oldáskor megtartani és kiválnak. Minél keményebb a víz (azaz minél több kalcium - és magnéziumsót tartalmaz), annál erősebben válik ki ez a komplex kapcsolat.

  A vízszűrők alkalmazásával., amelyek a vizet meglágyítják, ezen barnás réteg képződése csökkenthető.

  Másik lehetőség a kemény víz lágyítására az, hogy a vizet 2-3 percnél hosszabb ideig hagyjuk főni. Ezáltal a vízben lévő mész (kálciumkarbonát) oldhatatlanná válik és az alján ún. kazánkő jön létre.

  A régió vízkeménységét az illetékes vízművektől tudja megkérdezni. Az íz vagy az egészség negatív befolyásolása miatt nincs ok az aggodalomra.

 • El kell távolítani a TEEKANNE-ban a patinát?

  Hosszú használat után a teás kannában patina képződik. A patina a tea ízét nem befolyásolja és nem kell eltávolítani. A kannát használat előtt és után forró vízzel ajánlatos kiöblíteni. Mosogatószert soha ne használjon a teás kannához.

 • Hogyan kell tárolni a teát?

  A teát mindig jól záródó tartókban, a melegtől védve és teljesen szárazon kell tárolnii. Erre alkalmas a fémből készült teadoboz (fehérbádog), a barna üveg vagy a porcelán. A műanyagból készült tartók nem annyira megfelelők. Minden tartót kizárólag tea számára kell használni, hogy a tea finom aromáját ne befolyásolják.

 • Mi a high tea?

  Egy brit hagyomány, amely ma a reneszánszát éli. A high tea délutáni tea és ennél még több: kis pikáns szendvics, kis falatok, gyümölcskalács és természetesen tea. A high teánál nemcsak teát fogyasztanak, hanem ételt is.

A Teekanne készíti a teát. 1882 óta